2020-04-06
Två aktuella standarder kan hjälpa organisationer att bedöma risker och möta oförutsedda hot och påfrestningar.
Den ena, SS-EN IEC 31010, beskriver hur man planerar och väljer metod för riskbedömning, grundat på standarden för riskhantering SS-ISO 31000. Den beskriver också hur man leder en riskbedömning och hur man går vidare och tillämpar resultatet. Dessutom innehåller den en genomgång, nästan som en recension, av olika metoder för att bedöma risker. Läs mer om den här.
Den andra, SS-EN IEC 62853, kan användas för att öka tillförlitligheten hos öppna system, alltså system som är öppna för påverkan utifrån, eller som ändrar sina egenskaper med tiden. Den bygger på fyra infallsvinklar: hur man hanterar förändringar, skapar ansvarstagande, svarar på feltillstånd och bygger konsensus. Läs mer om den här.
Som så många andra svenska standarder är de här båda internationella standarder som också antagits som europeisk standard, EN, och fastställts som svensk standard. Svenska specialister har deltagit genom den svenska referensgruppen SEK TK 56 Tillförlitlighet. Den organiseras av SEK Svensk Elstandard, den äldsta av de tre svenska standardiseringsorganisationerna.
Fler företag, högskolor och myndigheter är välkomna att delta och bidra i arbetet. Den som läser och använder standarder kan enkelt ha sitt standardbibliotek lätt tillgängligt på nätet, läs mer om SEK e-standard.
Bettina Funk
SEK Svensk Elstandard
Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC)
08-444 14 20
bettina.funk@elstandard.seSEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of
Faställer all svensk standard inom elområdet | Copyright 2024 © SEK Svensk Elstandard