Reviderade EU-direktiv för cybersäkerhet och motståndskraft gör arbetet med en ny och utökad utgåva av IEC TR 63069 högaktuellt. Dokumentet underlättar för en samordnad tillämpning av de båda standarderna IEC 61508 (säkerhetskritiska system) och IEC 62443 (industriell cybersäkerhet).
Månadens standard för april månad är SS-EN IEC 61406-1 Identifieringslänk (IL) – Del 1: Allmänna fordringar. Med hjälp av identifieringslänken kan de fysiska produkterna enkelt och entydigt identifieras i olika IT-system och sedan anropas, redigeras och sparas vid behov.
Det internationella projektet AAS, Asset Administration Shell for industrial applications, syftar till att standardisera ett ”administrationsskal” som kan samla den information och de funktioner som förknippas med en viss tillgång. Nu föreslås start av AAS-projektets fjärde del, en planerad standard IEC 63278-4.
Inom industriell automation och processtyrning är flera tunga standarder under revision. Standarderna berör säkerhetskritiska system, gällande bland annat kravställning och provning. Än finns det möjlighet att delta och påverka de nya utgåvorna.
Inom industrin finns ett ökande samband mellan cybersäkerhet och maskin- och processäkerhet.
Standardiserat skal för alla produktdata ska ge internationell interoperabilitet. Nu börjar arbetet med cybersäkerhet för skalet.
Industriautomation kan bidra till energieffektivisering och styrning av energianvändningen. För att samordna energistyrningen, så att energin kan utnyttjas bättre inom ett företag, eller mellan företag, behövs en standardisering av funktioner och informationsflöden och en gemensam beskrivning på systemnivå.
Ett nytt projekt ska knyta ihop olika säkerhetsaspekter i processindustrin.
Standarden AutomationML för industriell automation utvidgas nu med en del om kommunikation i nätverk.
Maskinläsbar, global och unik produktidentifiering är på väg med ny standard.
En standardiserad samlare för information om en viss tillgång i en anläggning, det är syftet med det internationella projektet IEC 63278.
Den internationella standarden för cybersäkerhet i industri och infrastruktur ska ligga till grund för motsvarande standarder inom andra områden.
Med redundans och olika topologier kan tillförlitligheten i datanät ökas. Två viktiga delar av IEC 62439 finns nu i ny utgåva.
2021-11-11 Industri, forskning och myndigheter världen över arbetar tillsammans för att ta fram riktlinjer för ökad cybersäkerhet i olika slags tekniska system.
Av de sjutton globala målen, SDG, från FN handlar det nionde om att bygga motståndskraftig infrastruktur, att verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och att främja innovation.
Hållbart i den nya ”gröna” betydelsen hänger ihop med livslängd och tillförlitlighet. I tekniska system och anläggningar finns flera aspekter på detta.
Systemkommittéerna bryter de stuprör som är oundvikliga när olika teknikområden arbetar med standarder var för sig. De hanterar frågor som spänner över flera teknikområden och ger också arbetet med globala standarder en mer systemorienterad struktur.
Elektrisk energi har hög kvalité eftersom den lätt kan omvandlas till andra energiformer. Därför kan det finnas anledning att utnyttja den effektivt.
I ett internationellt projekt ska man enas om grunderna för ”smarta produkter”, alltså för hur en produkt eller ett system ska åtföljas av digital information.
Tillgången på el är knapp. Utsläppen ska hållas nere. System för styrning av energianvändningen kan bidra till en välkommen effektivisering. Därför behövs en grundläggande standardisering av funktioner och informationsflöden. Det arbetet startar nu.
En ny standard underlättar interoperabilitet i industrin. Genom att ge regler för ramverk och modellering ger den också byggstenar för digitala tvillingar.
Även små avbrott kan få betydande följder för ekonomi, säkerhet och miljö. I tekniska system i industri och infrastruktur handlar IT-säkerhet inte bara om att skydda information.
Bland de standarder som fastställs i november finns flera nya och omarbetade delar av standarden för att underlätta kommunikation i framtidens industri.
I arbetet med standarder och vägledningar för en ”smartare” och mer digitaliserad industri har den tekniska kommittén IEC TC 65 en central roll.
Fler borde se standarder som en kunskapsspridare och en språngbräda för produktutveckling, menar SEK Svensk Elstandard.
Utvecklingen av maskiners styrsystem har rört sig från knappar och handtag till pekskärmar och datorbaserad styrning. Det har gett nya utmaningar som ska hanteras av en kommande standard.
Industri 4.0, smart industri, eller vad vi vill kalla det, blir inte av utan standarder.
IT-säkerhet i industrin – standarder att bygga på. Och certifiera mot.
Standardiserat ”skal” för data kan ge interoperabilitet i smart industri. Tyskt förslag till nytt arbete.
Vägledning för IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriautomation.
Tillbaka till SEK TK 65
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of