2019-10-15
I en elinstallation, när ger säkringar det bästa skyddet och när passar det bäst med säkringsfri teknik, alltså med effektbytare/dvärgbrytare? Och hur ställer man in en effektbrytare för att den verkligen ska fungera som man tänkt sig?
Sådant kan man läsa i den nya brytarhandboken, SEK Handbok 453. Den ger råd och vägledning när man ska dimensionera och välja dvärgbrytare, jordfelsbrytare och brytare för frånskiljning. Även ljusbågsdetektorer behandlas. Den nya handboken vänder sig alltså till dem som konstruerar och installerar anläggningar där det ingår sådana brytare.
Den bygger vidare på de tidigare SEK Handböcker 414, 418 och 442, som den också ersätter. Det har hänt en del på installationsområdet sedan de kom för mer än tio år sedan. Till exempel är just effektbrytare mycket vanligare än då, ljusbågsdetektorer har blivit ett möjligt tillval och begreppet säkerhetsbrytare finns inte längre. Detta är några av de förändringar som avspeglas i den nya handboken.
Bakom handboken står den tekniska kommittén SEK TK 121A, Kopplingsapparater för lågspänning inom SEK Svensk Elstandard. Som vanligt med handböcker från SEK kan brytarhandboken både användas som referens vid konstruktionsarbete och som lärobok, för självstudier eller i kurser.
Se preview på SEK Handbok 453, Dvärgbrytare, jordfelsbrytare och brytare för frånskiljning – Vägledning för val och installation.
Se även preview på SEK Handbok 444, Elinstallationsreglerna – SS 436 40 00, utg 2, med kommentarer.
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7B, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of
Faställer all svensk standard inom elområdet | Copyright 2025 © SEK Svensk Elstandard