Regler finns för att begränsa farliga ämnen i produkter som elektronik. För att möjliggöra för branschen att mäta och bedöma farliga ämnens förekomst genom standardiserade metoder finns standardserien 62321.
Kommerskollegium har presenterat rapporten ”Supporting the Green Transition through Regulatory Cooperation within the Trade and Technology Council (TTC)”.
Ett nytt internationellt projekt ska ge vägledning för övergång till en mer cirkulär ekonomi genom åtgärder vid konstruktion och utveckling av nya produkter.
Månadens standard februari 2022 Nu finns en central standard för hur man bestämmer förekomsten av vissa ämnen i elektronik i en reviderad utgåva. Svenska experter har bidragit aktivt i arbetet.
För ökad miljöhänsyn och cirkulär ekonomi arbetar specialister från hela världen tillsammans i standardiseringsorganisationen IEC. Flera av projekten bygger vidare på europeiska standarder.
Att återanvända komponenter vid nytillverkning kan öka cirkulariteten. Men hur avgör man andelen återanvänt?
Ambitiöst internationellt arbete med standarden för materialdeklarationer för alla slags industriprodukter.
Elektrisk energi har hög kvalité eftersom den lätt kan omvandlas till andra energiformer. Därför kan det finnas anledning att utnyttja den effektivt.
För information om material för resurseffektivare kretslopp och om särskilt farliga ämnen i produkter finns det standarder att ta hjälp av.
I FN-rapporten The Global E-waste Monitor 2020 står det att klotets befolkning förra året åstadkom 54 miljoner ton elskrot – en ökning med 21 procent på bara fem år. Europas andel var enligt rapporten 13,1 miljoner ton.
Tre nya standarder lägger grunden för enklare reparation och organiserad återanvändning. De är resultatet av ett europeiskt samarbete över teknikgränserna och omfattar elektronik och andra produkter som kräver el eller annan energi för att fungera.
Nu finns det en formell koppling mellan det europeiska RoHS-direktivet om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning och den nya standarden för vilken teknisk dokumentation som krävs för bedömning av material, komponenter och elektrisk och elektronisk utrustning.
Hur tar man tillvara kasserade och överblivna elprodukter? För att renovera dem eller ta vara på delar som går att återanvända? En ny standard beskriver detta.
Hur gör man en livscykelanalys av en elektrisk eller elektronisk produkt, som kan användas för en miljödeklaration? Det beskrivs i den nya standarden SS-EN 50693.
Den nya standarden för miljömedveten konstruktion vänder sig till alla branscher. Inte bara till den tillverkande industrin, utan också till olika servicenäringar.
De europeiska reglerna för begränsning av hälso- och miljöfarliga ämnen gäller snart alla elektriska och elektroniska produkter.
Nu kommer de första europeiska standarderna i en serie om effektiv användning av komponenter och material i det som kallas energirelaterade produkter, dvs alla produkter som omvandlar (”förbrukar”) energi.
Standarden SS-EN IEC 62474 för materialdeklarationsdata har reviderats.
Ny standard stöder internationell begränsning av farliga ämnen i elektronikprodukter. Den nya standarden SS-EN IEC 63000 som ersätter SS-EN 50581 visar på ökat internationellt samarbete på miljöområdet.
Ett förslag till internationell standard för miljömedveten konstruktion – ekodesign – är nu ute på remiss.
12 ton guld. Så mycket guld beräknas finnas gömt i alla apparater med bildskärmar som skrotas i EU i år.
Nu finns det standard för hantering av uttjänta solpaneler.
Översiktlig broschyr om standarders roll för behandling och sanering
Arbete har börjat på en internationell standard för hur man bestämmer halten av polybromerade bifenyler (PBB), polybromerade bifenyletrar (PBDE) och vissa ftalater i el- och elektronikutrustning.
I Europa, liksom på andra håll i världen, finns lagkrav för att begränsa förekomsten av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter. Tillverkarna måste då kunna visa att deras produkter uppfyller dessa bestämmelser.
Välkommen på frukostseminarium - SEK Svensk Elstandard bjuder in till en övergripande guidning över vad du ska tänka på för att uppfylla kraven och undvika de vanligaste misstagen vad det gäller EUs RoHS-direktiv.
Nu är den här, RoHS – Miljö, En handledning till direktivet om begränsning av farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning.
Miljöstandardisering av elektriska och elektroniska produkter och system klättrar allt högre upp på storföretagens agendor.
En av de nya standarderna i oktober handlar om hantering av elektronikskrot som innehåller bildskärmar.
Gemensam standard för all elektrisk och elektronisk utrustning – arbete inleds för ekodesign av elektriska produkter med hjälp av livscykelanalys.
Tillbaka till SEK TK 111
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of