Hur kräver man tillförlitlighet? Det finns en vägledning för det. Den nyreviderade standarden SS-EN IEC 60300-3-4 beskriver hur man specificerar och ställer samman krav på tillförlitlighet hos produkter eller system.
Hur upprätthåller man funktionen i system som plötsligt utsätts från oväntad yttre påverkan? Eller också kommer förändringen smygande. Hur förbereder man sig för det?
Två aktuella standarder kan hjälpa organisationer att bedöma risker och möta oförutsedda hot och påfrestningar.
Förfalskade komponenter är ett problem. De kan medföra att produkten de byggs in i inte fungerar som den ska eller att den går sönder i förtid. För produkter med någon säkerhetsfunktion är detta förstås särskilt allvarligt.
Hur bedömer man tillgängligheten – driftsäkerheten – hos en utrustning eller ett system? Arbete pågår med en vägledning för det.
Standarden SS-EN 31010 ger nu mer stöd vid planering av riskbedömning i processer och system.
Vad gör jag när en kritisk komponent i min produkt snart inte går att få tag på?
Den nya standarden SS-EN IEC 62853 fyller en lucka genom att den visar hur man kan beskriva och öka tillförlitligheten i system som är öppna för påverkan utifrån, eller som ändrar sina egenskaper med tiden.
Den helt nya Maskinhandboken – Maskiners elutrustning vänder sig till dem som konstruerar eller projekterar den elektriska utrustningen till maskiner.
Hur planerar man bäst för situationen när en viktig komponent slutar tillverkas? Internationell standard på remiss.
Den svenska standarden SS-EN 31010 innehåller grundläggande information om riskbedömningar och beskriver olika metoder och deras förutsättningar, fördelar och nackdelar.
Internationellt projekt ska underlätta prediktering av funktionssäkerhet.
Vägledning till grafisk metod för analys av tillförlitlighet och tillgänglighet reviderad och utökad.
Tillförlitlig drift kräver underhåll och för att underhållet ska vara effektivt måste reservdelsförsörjningen fungera. Tillgång till rätt reservdelar förkortar tiden som maskinen står still eller utrustningen inte är i drift. Å andra sidan kostar det att ha reservdelar och slitdetaljer i lager.
Förslag till ny standard för funktioner i system för tillståndsövervakning av processutrustning
Livscykelkostnader (LCC) - Förslag till ny internationell vägledning ute på remiss
Grundorsaksanalys (root cause analysis, RCA) är en känd systematisk process för att analysera och finna orsakerna till något som inträffat, t ex ett haveri, eller till ett förhållande som man vill ändra på, så som en hög kassation. Den nu fastställda grundorsaksanalysstandarden, SS-EN 62740 från SEK Svensk Elstandard, beskriver de grundläggande principerna och de olika stegen i processen.
Standarden med matematiska uttryck för olika tillförlitlighetsbegrepp är under revision.
Behandlingen av livscykler har blivit mer generell och den nya utgåvan av standarden SS-EN 60300-1 innehåller riktlinjer för ledning och tillämpning av tillförlitlighetsprogram och ger ett ramverk för andra tillförlitlighetsstandarder.
SS-ISO 31000 med principer för riskhantering kompletteras nu med särskilda riktlinjer för hantering av risker i projekt i den nya standarden SS-EN 62198 från SEK Svensk Elstandard.
Den nya standarden, SS-EN 62506, Metoder för accelererad provning av produkter, ger vägledning vid tillämpning av olika metoder för accelererad provning för mätning eller förbättring av produkters funktionssäkerhet (reliability).
Grundorsaksanalys – på engelska Root Cause Analysis (RCA) – är en systematisk metod som används för att identifiera faktorer som bidragit till att en särskild händelse inträffat.
Tekniken med modellering med petrinät utgör en viktig och modern analysmetod vid tillförlitlighetsundersökningar, speciellt i system. Metodens tillämpning på tillförlitlighetsberäkningar beskrivs närmare i en ny internationell standard.
Reservdelsförsörjning som stöd för underhållsarbetet är utgångspunkten för ett förslag till ny standard.
Nu finns det en svensk standard, SS-EN 62628, med riktlinjer för att öka tillförlitligheten hos programvara.
Förslag till riktlinjer för hantering av risker i projekt ute på remiss. Förslaget kan beställas från SEK Svensk Elstandard.
Internationell standard förslås för hantering av tillförlitligheten i system där okända faktorer kan ha ett avgörande inflytande.
Tillbaka till SEK TK 56
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of