2020-08-18
Sverige behöver starta om efter coronakrisen. Förslagen från IVA rimmar väl med standardiseringen.
Centralt för en hållbar nystart för Sverige är att stimulera partnerskap mellan civilsamhället, näringslivet, offentlig sektor och inte minst utbildningssektorn, enligt en rapport från IVA, Kungliga IngenjörsVetenskapsAkademien. Sådana samarbeten mellan olika intressenter är också grunden för standardiseringen, internationellt, europeisk och även nationellt i Sverige.
I sin nystartsrapport nämner IVA två exempel, där de ser ett behov av att enas om nya standarder. Det ena är för att öka kapaciteten och effektiviteten vad gäller insamling och sortering av återvunnet material. Där pågår också sedan länge arbeten med internationella och europeiska standarder. Ett exempel på resultat därifrån är den europeiska standardserien EN 50625 om insamling, logistik och behandling av skrotad elektrisk och elektronisk utrustning (i Sverige SS-EN 50625). Andra färdiga standarder och pågående arbeten handlar om mätning och bestämning av vissa ämnen och om teknisk dokumentation för bedömning av material och komponenter i elektriska och elektroniska produkter.
Det andra exemplet som IVA lyfter fram handlar om användarnas – förbrukarnas – roll i elnätet, närmare bestämt om att skapa, som IVA utrycker det, ”standarder för utveckling av fler resurser för variationshantering på användarsidan”. Också där pågår internationell standardisering, inom det som brukar kallas ”smart energi” eller ”smarta elnät”. Nya resultat i närtid är bland annat en standard för optimering av distribuerad elproduktion och en teknisk rapport om användning av den kända standardserien IEC 61850 för digital kommunikation med elektriska energilager.
Att vara med i arbetet med att ta fram standarder, och att revidera de som finns, ger företag en kunskap om vad som är på gång och en chans att kunna påverka och ha inflytande. Dessutom kan man se deltagandet som kompetensutveckling och en komponent i livslångt lärande, som också är något som IVA betonar i sin rapport.
Ta del av rapporten från IVA här. Läs mer om standardisering inom de båda områden som IVA nämner, SEK TK 111 Miljöaspekter på elektrisk och elektronisk utrustning och SEK TK 57 Styrning av kraftsystem och tillhörande kommunikation (smarta elnät) . SEK Svensk Elstandard är sedan 1907 svensk medlem i den internationella standardiseringsorganisationen IEC och är av regeringen utsedd att fastställa svensk standard inom el och elektronik.
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1042, 172 21 Sundbyberg
Besök: Englundavägen 7B, 171 41 Solna
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of
Faställer all svensk standard inom elområdet | Copyright 2025 © SEK Svensk Elstandard