Smart energi
Motsvarande kommitté i IEC är IEC SyC Smart Energy.
Elnät med spridd, småskalig och förnybar elproduktion, varierande belastningar, fluktuerande elpriser och aktiva konsumenter kräver samverkan, kommunikation och flexibilitet. Det krävs alltså standarder – för protokoll, gränssnitt, informationsinnehåll, skydd, rapportering, mätning med mera.
Genom att delta i systemkommittén ”Smart energi” inom SEK Svensk Elstandard, kan du vara med i det europeiska och internationella arbetet med standarder och andra tekniska överenskommelser för framtidens elnät.
De tekniska kommittéer som är centrala i arbetet är närmast SEK TK 8, elenergiförsörjningssystem, SEK TK 13, Elmätare och utrustning för belastningsstyrning och SEK TK 57, Styrning av kraftsystem och tillhörande kommunikation, men också andra teknikområden bidrar eller är berörda.
Thomas Korssell
SEK Svensk Elstandard
VD. Ordinarie delegat i CENELEC BT och ledamot i IEC SMB.
08-444 14 03
thomas.korssell@elstandard.seRedan finns många av de standarder som behövs för driftsäkerhet, koordination, transmission, distribution, mätning, anslutning och IT-säkerhet i smarta elnät. De mest kända är kanske kommunikationsstandarderna i serien IEC 61850 (i Sverige SS-EN 61850) och standarderna för gränssnitt för distributionssystemstyrning i serien IEC 61968 (SS-EN 61968). Dessa har tagits fram inom kommittén IEC TC 57 och svenska intressenter deltar i det arbetet genom SEK TK 57. Läs mer om det internationella arbetet inom Smart grid och den roll som IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet, har.
Det finns inga unikt svenska eller nordiska standarder för smarta elnät. De svenska standarderna inom området är alla europeiska standarder, som i sin tur nästan alla är internationella standarder från IEC, som vi genom samarbetet i CENELEC kommit överens om att använda i 34 länder i Europa.
Ett försök till beskrivning med hjälp av en karta är ”Smart grid standards map”.
En grundprincip är att så mycket som möjligt av arbetet ska utföras på internationell nivå, framförallt inom IEC. Bara de standarder ska skrivas i Europa som behandlar säregna europeiska förhållanden eller där det inte går att nå tillräcklig internationell enighet inom rimlig tid.
EU-kommissionen sammanfattade i april 2011 sin ståndpunkt och pekar ut vilken väg Europa bör gå beträffande smart grid i Smarta nät: från innovation till utbyggnad. Den svenska handlingsplanen heter Planera för effekt!
IEC har tagit fram två ”white papers” som beskriver olika sätt att lagra energi och hur de kan användas i elnät. Ladda hem dem här:
Electrical Energy Storage
Grid integration of large-capacity Renewable Energy sources and use of large-capacity Electrical Energy Storage
Standarderna finns att köpa i SEK Shop. Med funktionen preview kan du utan kostnad ladda hem och ta del av förord, innehållsförteckning, eventuell inledning, omfattningsavsnitt och lista över hänvisningar till andra standarder. Vill du ha ditt eget standardbibliotek tillgängligt på nätet? Läs mer om SEK e-standard.
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1284, 164 29 Kista
Besök: Kistagången 16, Kista
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of