För avancerade system ger referensarkitekturen en samlande översikt och visar var de kritiska gränssnitten kan finnas. Arbetsgruppen har samlat på sig synpunkter som ligger till grund för arbetet med en ny, reviderad utgåva.
När biologi och digitalteknik möts kan helt nya möjligheter hittas. Ett exempel är när cyborgkackerlackor, eller ”roboroaches”, trängar sig in i de allra trängsta utrymmen och ger information till räddningspersonalen. Standardisering inom området biodigital konvergens utvärderas inom IEC i gruppen SEG 12.
Hur man provar elektroniska textiler har man kommit överens om i internationella standarder, som nu också blivit europeisk och svensk standard.
Industriautomation kan bidra till energieffektivisering och styrning av energianvändningen. För att samordna energistyrningen, så att energin kan utnyttjas bättre inom ett företag, eller mellan företag, behövs en standardisering av funktioner och informationsflöden och en gemensam beskrivning på systemnivå.
Vad som ska behandlas i standarder avgörs av dem som deltar i standardiseringen. De lämnar förslag på nya projekt och genom omröstning avgörs om de ska sättas igång.
Konferens om Artificiell intelligens, som kommer hållas som en hybrifkonferens där du kan delta både fysiskt på plats i Genève, Schweiz, eller digitalat. Mer information hittar du på https://www.aiwithtrust.org/.
Nu startar arbete med standard för nätverk med intelligenta sensorer för övervakning av natur och miljö.
Systemkommittéerna bryter de stuprör som är oundvikliga när olika teknikområden arbetar med standarder var för sig. De hanterar frågor som spänner över flera teknikområden och ger också arbetet med globala standarder en mer systemorienterad struktur.
Apparater som kan anslutas till internet of things, IoT, vill kanske organisera sina kontakter själva. Internationellt projekt lägger grunden för det.
För bärbar elektronik – wearables – drivs arbetet med standarder av Japan och Korea. Inte oväntat och när det nu pågått ett tag kan man se vartåt det pekar.
Den internationella gruppen som tar fram internationella standarder för internet of things, IoT, har ett par projekt för tillämpningar i elnät.
Kan man lita på IoT? Internationellt projekt ska skapa riktlinjer och metoder.
Nu finns beskrivning av vad sakernas internet – internet of things eller IoT – är för något och hur det hänger ihop: ISO/IEC 30141.
Nytt projekt startas för trådlösa nät i stationer i elnät.
Nu startar två nya projekt i serien med internationella standarder för nätverk med akustiska undervattensensorer, UWASN.
Smarta kläder, kan man tvätta dem?
Som ett underlag för en bedömning av vilka standarder som kan behövas för att underlätta olika tillämpningar av det som brukar kallas ”internet of things” – eller ”sakernas internet”, har den internationella organisationen IEC tagit fram en rapport – ”Internet of Things: Wireless Sensor Wetworks”.
Tillbaka till SEK TK IoT
SEK Svensk Elstandard
Post: Box 1284, 164 29 Kista
Besök: Kistagången 16, Kista
E-post: sek@elstandard.se
Tel: 08-444 14 00
Members of